Sehingga kini, aku tak dapat mencari maksud yg paling tepat ‘ngeblok endok’. Seperti mengacau dodol, ngeblok endok untuk membuat kuih bahulu cermai jadi penanda aras bahawa lebaran sudah makin hampir.
50 atau 60 biji telur akan dipecahkan. Diadun bersama tepung, gula pasir dan sedikit isin vanila. Dipukul menggunakan spring kawat berbentuk kon, bertangkai kayu.
Semua adunan dimasukkan ke dalam pasu seramik besar berwarna kuning. Biasanya, pasu besar ini akan dikongsi milik bersama jiran tetangga. Sebab itu mereka akan menetapkan hari utk ngeblok endok, agar tidak bertembung antara satu sama lain.
Aku bersama kakak akan ngeblok @ memukulnya tanpa henti. Makin lama dipukul, adunan akan sebati, bertukar warna menjadi putih dan semakin berat. Emak akan masukkan ke dalam acuan bahulu dgn berhati2. Acuan berbentuk bulat dari tembaga. Punya beberapa bekas pelbagai bentuk. Yang aku ingat ialah manggis dan ikan.
Adunan akan dibakar guna bara api. Biasanya emak akan guna tempurung atau kayu rambutan sebagai pembakarnya. Aku hanya ditugaskan untuk memastikan bara sentiasa hidup. Sama ada ditiup atau dikipaskan.
Bau harum bahulu cermai yang dibakar, menjadi menjadi cabaran besar buat aku. Emak akan buat peraturan ketat, hanya bahulu yang hangit sahaja yang boleh dimakan oleh kami adik beradik bila masuk waktu berbuka. Bahulu yg elok akan dibiarkan seketika sebelum disusun dlm tin biskut.
Untuk memberi tanda keluarga yang dah mula membuat kuih raya, biasanya cengkerang telur akan diletakkan pada pucuk daun nanas atau daun lidah buaya.....indahnya Ramadan.
No comments:
Post a Comment