Tuesday, May 30, 2017

RAMADAN PART 4 : AKU, TEWOL & LEMPENG SAGU

Berbuka tidak boleh dipisahkan dengan hidangan. Hari ini, bagi yang malas kunjungilah sahaja bazar Ramadan. Beraneka makanan tersedia. Berbeza dengan dahulu, juadahnya sangat terhad. Selain nasi yang menjadi hidangan wajib ada masa berbuka, emak akan sediakan menu tambahan. Menu inilah yang menjadikan puasa terlalu istimewa pada kami adik beradik. Ada rezeki lebih, kami akan bertukar-tukar sepinggan kecil juadah dengan jiran. Apa tah lagi apabila ada ungkapan2 yang berbunyi ‘yang tak puasa jangan kacau, duduk jauh-jauh’.  

Belebat pisang, jemput-jemput pisang, jemput-jemput ubi, ubi  keledek rebus, bubur candil, bubur sumsum sering menjadi pilihan emak untuk melayan tekak kami. Lebih moden sedikit, emak akan membuat kuih talam berlapis dua, berperasa dan berwarna pandan. Atau, abuk-abuk berintikan gula melaka (kegemaran emak). 

Namun, seingat aku, setiap kali menjelangnya bulan puasa, emak akan mengeringkan ubi kayu yang dibelah dua.  Setelah kering, ubi (gaplek) ini akan ditumbuk sehingga menjadi tepung sebelum di masukkan ke dalam kukusan yang beralas daun pisang. Emak akan masukkan sedikit gula merah dan diuli hingga rata. Tewol ini biasanya akan dimakan bersama dengan parutan kelapa. Lemak dan kenyal rasanya. 

Satu lagi hidangan masyarakat kampung menjelangnya puasa ialah emping atau lempeng sagu. Sagu yang telah ditebang akan dipotong-potong sebelum dibuang kulitnya. Diparut dan diletak di atas pangkin khas sebelum dipijak-pijak bagi mendapatkan patinya. Inilah antara aktiviti yang ditunggu-tunggu. Namun, sebagai anak kecil yang tak cukup berat, biasanya aku dan teman sebaya hanya dibenarkan menjadi pemerhati. Pati sagu inilah yang akan dikeringkan dan dimasak mengikut keperluan. Selebihnya disimpan atau diagih-agihkan kepada jiran tetangga. 

Pendek kata hidangan berbuka zaman aku kanak-kanak menggunakan sepenuhnya sumber alam. Duit bapak simpan untuk menggembirakan anak-anak dengan baju baharu dan membayar Fitrah!!! Indahnya Ramadan

No comments:

Post a Comment