Dahulu, menyajikan hidangan raya bermenukan daging ayam sudah cukup menjadi kebanggaan. Hanya keluarga yg berada sahaja mampu membeli daging lembu sebagai tambahan utk dibuat rendang.
Beberapa minggu sebelum raya, bapak dah kenal pasti ayam mana nak disembelih. Sasaran bapak jelas, tak berubah. Biasanya, bapak akan memilih seekor ayam ‘jaguh’ & beberapa ekor ayam betina.
Utk dimasak sempena raya & monjong2, cukup 4@5 ekor akan menjadi mangsa parang yg diasah tajam. Hebatnya orang dulu2 ialah mampu mengenalpasti ayam yg menjadi empunya walaupun membesarnya bebas bercampur dgn ayam2 jiran.
Dapat sahaja isyarat drp bapak, aku akan mula operasi. Aku akan beritahu rakan2 ayam yg akan jadi mangsa. Walaupun boleh ditangkap menggunakan kaedah jerat, tetapi kami lebih suka menggunakan kaedah kejar dan kepung.
Lebih seronok dan mencabar. Memang nampak spt ‘kejam’, tapi itulah cara yg paling digemari kerana boleh menghasilkan kemeriaham jiran tetangga. Ayam yg menjadi sasaran akan dikejar keliling rumah. Dihambat ke setiap ceruk sehingga ayam lembik dan tak daya melarikan diri. Nasib x baik kepala terantuk kat gelegar atau tiang rumah. Dlm bab mengajar ayam ne, kaki luka tertusuk duri dah jadi lumrah. Akan jadi bahan utk cerita dgn kawan2 bila naik sekolah.
4 @ 5 orang akan membuat kepungan. Halakan pergerakkan ayam ke suatu sudut. Ayam akan terduduk lesu. Bagi yg masih liar, kami akan terus mengejarnya. Kami akan baling dgn menggunakan pelbagai objek. Asal jgn smpi ayam tu mati bagi memudahkan kami menangkapnya.
Paling puas bila larian ayam menuju ke banir pokok. Ayam akan tersepit sebelum kami dgn penuh bangga mencekupnya. Seolah2 tahu dirinya akan menjadi mangsa pisau tajam bapak, siayam cuba sedaya mungkin menyelamatkan diri. Malah ada yg terbang dan ‘berehat’ di dahan pokok atau bumbung. Kami tetap akan tunggu sambil berusaha memastikan ayam turun utk meneruskan ‘permainan’.
Bapak akan menyembelihnya sebelum ayam2 berkenaan direndam seketika ke dalam air yg panas mendidih. Ada ketikanya ayam menjadi bangkai lalu terpaksa ditanam , bila urat nadinya tak terputus.
Kami akan bersama2 mencabut bulu dan membersihkan organ dalaman. Kecuali najis, hempedu, kuku, paruh dan kulit kaki, tak ada bahagian ayam yg terbuang. Semua akan dimanfaatkan utk masakan bagi santapan kami sekeluarga pada pagi raya. Utk membersihkan najis dalam usus, kami akan menggunakan batang keladi. Usus ayam akan kami siat dan kikis. Ada kalanya ayam tak terus disembelih, kerana kami akan masukkannya ke dalam kurungan menunggu Penyimpan Mohor Besar Raja2 membuat pengumuman permulaan Syawal di radio berbeteri eveready cap kucing.
................meriahnya Syawal.
No comments:
Post a Comment